Jedyn yjzel, czyli osioł, kańs se swoja tasza posioł.

Bezpieczne pojemniki masarskie

Obok wysokiej jakości mięsa, które nabyć można w zakładzie masarskich, bardzo ważny jest jego sposób przechowywania. Czy to w transporcie czy w magazynie wędliny i inne przetwory mięsne powinny być w pojemnikach specjalnie do tego przeznaczonych.

Pojemniki na mięso- charakterystyka

Pojemniki masarskie można bez problemu kupić w sklepach stacjonarnych jak i przez internet, który ma szeroką ofertę tego typu produktów. Decydując się na zakup należy sprawdzić czy Pojemniki na mięso posiadają wszystkie potrzebne atesty i certyfikaty.Pojemniki masarskie są wykonane z polipropylenu, który jest gęsty, odporny na zniekształcenia i temperatury. Czy to w chłodni czy w cieple mięso, które znajdować się będzie w pojemnikach nie ulegnie zepsuciu.

Pojemniki mają różne wielkości i są przystosowane do różnych nośności.

Po bokach maja dziury, które są ułatwieniem w trakcie transportu. W środku niektóre z nich mają otwory, które ułatwiają odprowadzanie wody.Pojemniki masarskie mogą być z pokrywą lub bez. Te z pokrywą są lepsze w czasie transportu mięsa luzem, ponieważ nic z nich nie wypadnie. Pojemniki na mięso bez pokrywki doskonale sprawdza się w przenoszeniu wyrobów mięsnych, które są już opakowane.

Jak utrzymać pojemniki masarskie w czystości?

Po każdym transporcie mięsa pojemniki powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Nie można dopuścić do użytku uszkodzonych lub porysowanych pojemników na mięso. W zadrapaniach bowiem gromadzić się mogą bakterie i pasożyty.

Inne zalety pojemników masarskich

Pojemniki na mięso są wykonane z tworzywa sztucznego, plastiku, który podlega recyklingowi. Można ich używać wielokrotnie, niekoniecznie tylko na mięso.Skrzynki na mięso dostępne są w różnych kolorach, jednak przeważa kolor czerwony, który jest łatwy do zaakceptowania jako barwa uniwersalna.

Gdzie kupić pojemniki na mięso?

Przed zakupem pojemników należy sprawdzić dokładnie sprzedawcę, ponieważ na czarnym rynku można kupić pojemniki taniej ale są one bez atestów i nie ma do końca pewności, że w kontakcie z żywnością nie będą wchodzić w różne interakcje, szkodliwe dla zdrowia. Nie mówiąc o tym, że w trakcie kontroli z Sanepidu, na właściciela pojemników bez atestów czekają dotkliwe kary finansowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.